Header

Kozmix a kúton!

Az orosházi Illegal Summer Festival 2 (2017.08.12.) élő produkciója a Kozmix fellépése lesz. A reneszánszát élő együttes rövid sztoriját itt olvashatjátok, Orosházán a bulin pedig augusztus 12-én szombaton éjjel 1 órakor találkozhattok velük.

Kozmix Magyarország első olyan együttese, amely a kilencvenes évek elején-közepén meglehetősen nagy népszerűségnek örvendő happy hardcore és rave stílusokat játszotta. Korábban emiatt a magyar Scooternek hívták őket, de későbbi számaikkal el tudtak rugaszkodni ettől a szereotípiától, és könnyedebb, frissebb dalokat is írnak.

1995-ben alakultak, eredetileg hárman voltak. Hozso az 5let, Lala pedig a New Times zenekarban zenélt. Vitaminnal közösen megalapították az együttest, amelyből később Vitamin a Happy Gangbe távozott. Az igazi áttörést a Gyöngyhajú lány feldolgozása jelentette. Ahogy telt az idő, úgy lett a Kozmix is egyre “dallamosabb”, természetesen megőrizve az alapkoncepciót. A Kozmix a házban című nagylemezük bemutató koncertjén (1998. december 4. Petőfi Csarnok), már “élő” zenekarral, léptek fel (szintetizátoros, dobos, kongadobos, gitáros és két háttér-énekesnővel), azóta ha tehetik, minden fellépésükön törekednek az élő zenélésre.

1999-ben jelent meg válogatáslemezük a Hitmix – Best Of Kozmix, amelyen hallható egy új dal, a Kis Világ az év egyik nagy slágerévé vált.

2000 október végén került a boltokba az Angyal című kislemez, majd november közepén a hasonló címet viselő nagylemez. A második maxi egy korábbi daluk, a Gyöngyhajú lány újrahangszerelt és átírt változata volt.

2001 szeptemberében jelent meg egy újabb maxijuk és klipjük, a Kis világ. Ugyanekkor készítettek egy angol nyelvű kislemezt is a külföldi karrier reményében, valamint jártak a Riói Rockfesztiválon is.

2002 november végén jelent meg a Szárnyak nélkül című lemez. A 72 perces zenei anyagon 16 szám kapott helyet, közte egy R-Go feldolgozás, a Létezem, amelyet Szikora Róberttel közösen adnak elő.

2005-ben megjelent a Holnapután című lemezük, amely újra népszerűvé tette a csapatot ezen a lemezen szerepelt a Honfoglalás című dal feldolgozása, a Ritmus Szól és a rádiók és discok kedvence a Holnapután, azóta főleg inkább kislemezeket adtak ki. 2008-ban ingyenesen letölthetővé tették egy régebbi számuk remake-jét, a Mától fogva holnapután című számot. Ekkoriban Lala és DJ Wayko is közösen kezdtek el dolgozni, Lala pedig mint önálló lemezlovas is fellépett Kozmix Deejay néven. A Kozmix a házban-t 2008-ban újrahangszerelve ki is adta. 2010-ben kisebb jogi problémát okozott, hogy egy olasz lemezlovas ellopta a nevet és a logót, és Deejay KozMix néven regisztrálta magát a Facebook-on.[1]

Ezután közel öt évvel jelentkeztek új számmal: a “Dédapám” az ismert Skorpió-szám feldolgozása, amely ismét nagy siker lett. Ezt követte 2014-ben a “Beindul a zene”, majd rá egy évvel 2015-ben megjelent közel tíz év várakozás után az Eklektika címre hallgató nagylemez is.

Érdekelhet ...